VVV-huisje Veemarkt gemeentelijk monument

Het voormalig VVV-huisje op de Veemarkt van de stichting Stadsherstel werd onlangs officieel aangemerkt als gemeentelijk monument. De gerestaureerde voormalige VVV-kiosk aan de Veemarkt in Tiel is volgens Corrie op ’t Hof-Eckelboom ‘het gezicht van Tiel’. Ze huurt het als koffiecorner van Stadsherstel en schroefde samen met wethouder Frank Groen het monumentschildje aan de gevel. Dat gebeurde onder belangstelling van vertegenwoordigers van de gemeente, Vereniging Oudheidkamer, Waardevol Tiel en bestuursleden van Stadsherstel. Voorzitter Arnoud Reijnen memoreerde het ontstaan van het pandje, dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. “De VVV in Tiel was al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw actief. Aan deze mensen danken we onder meer een Tiels volkslied, de fontein in de gracht langs het Kalverbos en het Vogeleilandje. Dat is ook in beheer bij Stadsherstel. Het VVV-huisje was een treurig pand geworden, we hebben het helemaal laten restaureren. Daarbij kwam ook het bijzondere cassettedak weer tevoorschijn, een dun maar sterk bouwelement dat zijn oorsprong overigens kent in de Romeinse cultuur. Dit wederopbouwmonument werd gebruikt om folders uit te delen en als busstation. Wethouder Frank Groen haalde herinneringen op aan het pandje, dat in zijn jongenstijd een snackbar was. “We begonnen er vaak onze stapavonden. En een tante van me had hier een bloemenstal in. Niet lang overigens, ze hield niet van vroeg opstaan. Het is mooi dat we er steeds nieuwe gemeentelijke monumenten bij krijgen, dat vergt heel wat ambtelijke inspanning, maar ik ga er vol voor. Historisch erfgoed is niet alleen mijn portefeuille als wethouder, ik vind het écht belangrijk.”  

Share